Million-pulje gavner Femern-praktik

0
354

Store byggeprojekter kan være med til at opkvalificere ledige gennem praktik og uddannelse. Det er formålet med puljemidler på 100 millioner, som netop er delt ud til kommunerne.
Fra 1. januar 2015 er en pulje under Beskæftigelsesministeriet på 100 mio. kr. til opkvalificering af ledige – særligt i forbindelse med store byggeprojekter – blevet delt ud til landets kommuner.

Det er baggrunden for, at folketingsmedlemmerne René Christensen (O), Lennart Damsbo-Andersen (S) og Henrik Høegh (V) den 6. februar 2015 besøgte Femern A/S’ lokaliteter i Rødbyhavn. De ville se, hvordan puljen, som de har været med til at forhandle på plads, fungerer i praksis.

Krav om langtidsledige praktikanter
Femern A/S stiller krav om ansættelse af langtidsledige praktikanter i kontrakter med flere entreprenører i forbindelse med de forberedende aktiviteter, som selskabet lige nu gennemfører ved den planlagte byggeplads i nærheden af Rødbyhavn.

Entreprenørerne får af de regionale uddannelsescentre anvist langtidsledige, der har været i gang med uddannelsesforløb, hvor praktik på et byggeprojekt vil give mening. De får derefter 80% af lønudgifterne refunderet af staten på grund af de nye puljemidler.

Vej ud af ledighed 
De tre Folketingsmedlemmer mødte blandt andet 43-årige Michael Buch fra Maribo, der er kommet i 13 ugers praktik hos entreprenørvirksomheden Zacho-Lind A/S, som er ved at bygge en pumpestation for Femern A/S ved Rødbyhavn.

Michael Buch er ufaglært, men har knoklet løs det meste af sit liv. Som chauffør. Murerarbejdsmand. Aluminiumsstøber. I de seneste år har det dog været sværere at finde job. Han har været ledig siden oktober og sagde straks ja til at komme i praktik, da han fik tilbuddet.

Sigter på job som struktør
“Det gjorde jeg for at komme ud og lave noget i stedet for bare at sidde og glo. Man har ikke penge til ret meget, når man er på bistandshjælp og er alene med to børn. Så man prøver jo at gøre alt, man kan for at komme videre. Den situation, jeg sidder i, er jo ikke noget, jeg bryder mig om. Jeg vil helst ud og klare mig selv”, siger Michael Buch.

Praktikforløbet ligger i naturlig forlængelse af et grundforløb som struktør, han tog sidste år.

“Der er en forventning om, at vi som statslig bygherre tager et socialt ansvar. Det gør vi ved at uddanne lærlinge og nu også ved at være med til at sikre praktik til ledige. På kort sigt giver dette de ledige umiddelbar opkvalificering og indhold i hverdagen. På lang sigt giver det fornyet tilknytning til arbejdsmarkedet og mulighed for at komme i betragtning til job”, siger Bo Eske Nielsen, direktør i Femern A/S.

This post is also available in: English

NO COMMENTS